Jærdeli teløge og vælkåmen!

Børnestavning.

Børnestavning i aktion.

Ah, hvorfor noget? Jo, den er god nok: Hjertelig tillykke og velkommen står der. Det har du garanteret allerede lydlæst dig frem til. For det er nemlig skrevet med børnestavning. En metode, som tusindvis af danske skolebørn i disse dage stifter deres første bekendtskab med. Så de på sigt kan lære at mestre retskrivningen og det svære danske skriftsprog med færre fejl end tidligere generationer – heriblandt min egen!

Verden er af lave

Hvordan det, tænker du måske? Eller verden er af lave, som mine børns morfar udtrykte det, da han stødte på det første gang. Men man forstår jo godt, hvad de skriver, de små skolebørn. Også selvom det ikke er korrekt stavet – altså i traditionel forstand.

Ikke desto mindre er det godt nok svært for en sprogfanatiker og kommakrakiler, som mig selv, ikke lige at hive den røde pen frem, når min 7-årige sidder og skriver i sin nye arbejdsbog i dansk. For stavefejl og dårligt sprog er simpelthen for irriterende og forstyrrende. Og kan man nu også stole på, at teorien bag, nemlig at hvis børn får lov at skrive de lyde, de hører, så lærer de hurtigt at stave rigtigt, rent faktisk virker?

Bogstavlyde og skriveglæde – hatten af for dansklærerne

Jeg har siddet på mine hænder og holdt munden lukket i nogle år nu. Jeg har modstået fristelsen til at hive den røde pen og pegefingeren frem. Og jeg må overgive mig! For begge mine børn mestrer børnestavningens kunst. Og jeg forstår jo rent faktisk, hvad min 7-årige skriver, når hun børnestaver. Og hun har tilmed masser af skriveglæde. Skriver både meget, længe og uopfordret.

Og jeg kan nu se, at børnestavning rent faktisk også virker. For der er ikke meget at komme efter med den røde pen, når min 11-årige, der nu går i 6. klasse, skriver historier og essays efter korrekt dansk retskrivning. Hun har fuldstændig styr på kryds og bolle og ved godt, hvor kommaet skal stå! Så hatten af for dansklærerne og hurra for børnestavning!

Børnestavning er ikke for voksne!

Mit rigide korrekturgen er derfor nu roligt igen. De danske skolebørn skal nok klare den. De bliver endda med stor sandsynlighed bedre til retstavning end generationerne før dem… MEN…! Der er vi desværre ikke nået til endnu! Der er rigtig mange voksne, der stadig børnestaver! Og det er altså det værste! Jeg ser det overalt: I avisen, på virksomheders hjemmesider, i supermarkedet. I det hele taget overalt i bybilledet. Og her giver jeg mig ikke! Det er simpelthen irriterende og utroværdigt. Og jeg hiver med glæde min røde pen frem! For det må stoppe! Der er jo en grund til, at det hedder BØRNEstavning.

Jærdeli vælkåmen til min blog, siger jeg bare!

Indsend Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *