Cikler eller cykler du? Og hvem skal egentlig bestemme det?

Et sprog i udvikling og forandring

Det danske sprog er i hastig udvikling. Blandt andet fordi de sociale medier har gjort et voldsomt indtog blandt hele den danske befolkning. Hos de helt små, hos tweens og teenagere, hos unge, voksne, ældre og oldinge. Blandt samtlige generationer er det helt normalt både at instagramme, tweete og gå på Facebook.

Vi bruger godt nok de sociale medier meget forskelligt generationerne imellem, men en ting er sikkert: De sociale medier har stor indflydelse både på mængden af nye ord og vendinger, der indtager det danske sprog samt på påvirkningen fra især engelsk, der er taget voldsomt til.

Smarte sprognørdede hjælpemidler

Det danske sprog er med andre ord i forandring. Og er det nu godt eller skidt? Det hersker der en del debat om for tiden. I Berlingske Tidende kunne man blandt andet i går læse, at der er overvejelser om at tilføre Dansk Sprognævn flere penge. Og det synes en sprognørd, som mig selv, lige umiddelbart er sød musik i ørerne. For jeg er nemlig ivrig og daglig bruger af både sprognævnets app, ”Sproghjælp”, der giver hurtig adgang til huskereglerne for de mest typiske dansksproglige udfordringer og af dsn.dk, sprognævnets hjemmeside, hvor Retskrivningsordbogen ligger online til fri afbenyttelse – kvit og frit.

Sprogregulering – nej tak!

Men så læste jeg videre, og så begyndte det alligevel at skurre i mine ører. For ud over de økonomiske midler, diskuterer man også politisk, om nævnets funktion skal ændres, så det får en mere udfarende rolle. Altså, at sprognævnet ikke længere skal nøjes med at følge forandringerne i sproget og fastlægge, hvordan ord skrives korrekt, men også skal begynde at tage stilling til, om den måde vi bruger ordene på er korrekt eller ej. Og her faldt min begejstring altså til nulpunktet. For sproget udvikler sig jo lige meget, om vi regulerer det eller ej – og heldigvis for det. Men skal vi nu også til at have en organisation, der dikterer, hvad der er godt og dårligt dansk?

Ellers tak, siger jeg bare! Men tilfør endelig flere penge til Dansk Sprognævn, så de kan fortsætte deres positive digitale udvikling, så danskerne kan få flere og nye smarte værktøjer til sprogteknologi, retskrivning og andet guf for sprognørder!

Snup en kanalrundfart på de sociale medier

Nåh, men i mellemtiden vil jeg, mens debatten kører videre, fortsætte med at cykle og bruge mine forskellige it-systemer. Alt imens jeg glæder mig over, hvor befriende og berigende det er, at andre stadig cikler og insisterer på at bruge deres EDB-maskiner. Det siger jo også noget om, hvem vi er, og hvilken generation vi hører til. Og grundlæggende mener jeg, at sproget og danskerne styrer udviklingen helt fint selv: Prøv bare at snuppe en kanalrundfart rundt på de sociale medier. Der er gang i det danske sprog, og alle generationer taler med – på hver deres måde og dog i skøn forening!

Fortsæt det endelig!

2 Kommentarer

 1. Jeg cykler, men jeg er helt enig med dig i, at man skal have lov at cikle, hvis man foretrækker det. Dog kan man næppe blive fri for at blive grint lidt af. Eller skulle det have været “ad”? – det ville jeg slå op på http://www.sproget.dk, som er et værktøj, jeg bruger ofte, når jeg bliver i tvivl om sproglige ting og sager.

  Svar
  • Ja, det kan godt være op ad bakke med det sprog 🙂
   Tak for sprogtippet – sproget.dk er også en af mine favoritter!

   Svar

Indsend Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *